Muzikális

Muzikális

1993

2019. január 05. - JasonX2

Zenei paletta kiszélesedése, régi, aztán új, mégis a régi, kazettagyűjtemény kibővülése, és egy új adathordozó – ez történt 1993-ban.

Mindjárt egy pótlással kell kezdeni, mert az őskorszakból kimaradt egy előadó, de itt most legalább beilleszthető. Amikor a nyolcvanas években a Magyar TV klippösszeállítást sugárzott, az adó fogható volt az FM sávon, ezáltal lehetővé téve a kazettás felvételt. Akkor még nem rögzítettem a Danubiusról, csak a Petőfiről, és annak rosszabb volt a hangminősége. Az egyik ilyen adás során négy Depeche Mode videót adtak le. Név szerint a Never let me down again, Behind the wheel, A question of time, Strange love. Ebből kettő a kívánságműsorból is megvolt, tetszettek is.

depeche_mode_music_for_the_masses.jpg

Ehhez pedig kapcsolódik a Bonanza Banzai néhány száma, amik még tavaly év végén jutottak el hozzám. Hát, nem lettem bonanzás, de ami tetszett, a még fentebb említett DM blokk után leadott Induljon a banzáj című számuk, és A jel. És ennyi.

Az év elején lett meg a Roxette egyetlen száma, ami kazettán is megvan, mert nem voltam/vagyok oda értük. A How do you do sem volt egy nagy kedvenc.

A Please don’t go nagy sikere után a Double You és a We all need love visszafogott sikert ért el. A Please don’t go Herbie Remixe sem lett sikeres.

Jon Secada egy számmal képviselte magát, ez pedig a Just another day, de az is eltűnt egy idő után a kazettával, amin volt.

A Technotronic egy-két száma ismert volt, egy kazetta járt is nálam, amin viszont teljesen ismeretlen számok voltak. (Utólag kiderült, hogy ez volt a Body to body. Erről egy szám maradt fent, viszont 2008-ig várni kellett a címére, ez pedig a Boagert’s breakfast. Ugyan a BTB megvan eredeti kazettán, de arról hiányzik két szám, ami más kiadásokon rajta volt.)

A Duran Duran az Ordinary Worlddel szerepelt rövid ideig.

Az év elején ismertem meg a Digital Screamet. Két szám volt meg, a Hé várj, és a Nagy szerelem. De ezek is odalettek idővel. Viszont ennek volt köszönhető, hogy miután nyár elején a Teslát nyugdíjaztatni szerettem volna, egy Ashoka fantázianevű music center lett helyette – amivel lehetett felvenni, másolni, cd-t hallgatni, de a hangteljesítménye oly gyatra volt, hogy vissza kellett hívni a Teslát. Akkoriban még hanglemez formában mentek ezek a tornyok, ez kivételesen cd-s volt, így kaptam meg az első, és öt és fél évig egyetlen cd-met, ez pedig a Túlélem én volt. Azt rosszul írták rá, hogy az utolsó négy szám csak cd-n szerepel. Egyrészt az egyik rajta van a kazettán is, de az nem 11 számos, hanem csak nyolc. Mindenesetre a Túlélem én beleillett az akkori techno vonalba. Ami nagyon sikeres lett: Túlélem én, Tegnap összetört egy álom, Rólad álmodom, A kör, Calypso, Ha akarod.

digital_scream_tulelem_en.jpg

digital_scream_tulelem_en_cd.jpg

Az év elején jutott el az Undercover Never let her slip away című száma, egy rövid ideig szerepelve.

Dr Alban az It’s my life igen jól sikerült Extended változatával szerepelt az idén. Az idei egyetlen sikerszáma a Sing Hallelujah volt. Ennek megvolt a Long változata, de nem jött be. Nem így a One love Denniz Moog Remix, ami egy technoválogatás révén jutott el hozzám.

Az Engin-eer Feat Pond a Volt egyszer egy Vadnyugat feldolgozásával jutott el hozzám. Sajnos a rádióváltozat az enyészeté lett, pedig az egy igen kellemes darab volt. Ősszel már csak a Club Mix lett meg, de az elég gyenge.

Volt egy-két furcsa éneklős szám az év elején, amihez jó kis pop/dance alap készült, de a neveket nem tudtam. Az egyik talán a Magna Charta Hymn-je volt. A másik nem tudtam (egészen 1999-ig, amikor meglett a három Enigma album, és az első végén szerepelt a közel 10 perces Back to the rivers of belief).

Tavasszal kaptam egy Techno Charts válogatást, erről ismertem meg a már akkoriban sokat emlegetett Felixet. Ő az It will make me crazyvel szerepelt rajta, a Dr Alban remix is ezen volt. Az Ambassadors Of Funk & Mc Mario Super Mario Landje ekkor lett sikeres. A CoRo slágert viszont nem túl sikeres változatban tették fel. Ezen is szerepelt a Depeche Mode, az I feel you szerintem nem illik ide. Itt ismertem meg Melodie Mc-t, aki a Take me awayt hozta. Az Interactive egyszerre jelentkezett két számmal. Ezen a válogatáson a sokkal jobban sikerült Elevator up and down szerepel. Az Obscure FM szintén robogott a Michael Jackson is in heaven now-val. Ami érdekes volt, hogy mindkét oldalt kissé stílusidegen szám zárta. Hát persze, ugyanis a Boytronic a You-t még a nyolcvanas évek első felében adta ki. Szerintem hibásan szerepel a B oldal zárószámának előadója, az ugyanis a Human League, egy szintén régi számmal, ez pedig a Don’t you want me instrumentális változata.

Körülbelül ekkor érkezett még két techno válogatás. A Techno Trax vol. 2, hát elég más, mint a sikeres első. Az Inner Light Phantasiája olyan, mint egy kábult trip (nem írok narkóst, mert soha nem szálltam még el, és már nem is szeretnék, hehe). A Nautilus – Terror, RJ’s Rule – Rave this nation és a T99 – Anasthasia jól szerepeltek. A FOC III – The right number egyenesen kiválóan. Szintén jó lett a Metrixx – Is it true? A Cubic 22 – Night in motion már nem annyira, a folytatás pedig agyzsibbasztó egy valami, főleg a Tricky Disco, de a Hamen és a Formicula 4 is egy kiezmiez (utóbbi meg sem volt sokáig végig).

technotrax_2.jpg

Ehhez képest a vol. 4 egy felüdülés volt. A 2 Unlimited - Get ready for this végre az Orceshtra változatban. U-Tek - Das mass der dinge a gyenge láncszem. R.T.Z. - Dance your ass off szintén jó. Interactive - Who is Elvis, ez már nem volt akkora siker, mint az Elevator. Time Zone - The World of God jó, The Hypnotist - This is my house furcsa, Altern 8 - Active 8 elmegy, SL 2 - DJ's take control hatalmas siker.

technotrax_4.jpg

A Shamen két számmal debütált, a Love sex intelligence és az Ebeneezer goode.

Bobby Brown Bobby névre hallgató albuma járt nálam, erről a Two can play that game mérsékelt sikert ért el, viszont a Humpin’ around óriási siker lett.

bobby_brown_humpin_around.jpg

Miután kinyírták a Scotch kazettámat, amin a tavalyi szuperválogatás volt, legalább kaptunk érte valamit? Az elejére a Hit Mix ’93 egyik darabja került fel. Ennek egyetlen pozitív hozadéka, hogy itt ismertem meg a Prodigyt, akik az Out of space-szel szerepeltek. Felix ide is felkerült, az It will make me crazy hosszabb változatával. A Law & Order Derrickje a szokásos technosítás, de jó lett. A Black Machine tavaly nem jutott be a How gee-val, most a Funky funk people volt helyette, háát. A USURA és az Open your mind elég kedvelt darab volt, két változatban lett meg, ide a Tatata Mix került fel, egy másikra a Restricted Mix Edit. Leila K is lassan meglett, az Open Sesame egy rövidebb és egy hosszabb változatban lett meg, habár év elején már volt egy próbálkozás. Ősszel a Check the dan és a Ca plane pour moi is meglett. Az En-Rage és a Run to you nem lett sikeres. A kazetta végére került, amivel kezdeni kellett volna, ez pedig a Techno House vol. 8. A Dr Spin és a Tetris sikeres lett, akárcsak a már sokat emlegetett Felix klasszikus, a Don’t you want me hosszabb változata. A kazetta végére került egy részlet a Messiah – Thunderdome-ból.

techno_house_8.jpg

Tavasszal még egy elektronikustól eltérő darab érkezett, ez pedig a második Marky Mark & The Funky Bunch album, a You gotta believe. A címadó szám óriási siker lett, ezen kívül még az American dream volt igazán kedvelt.

marky_mark_you_gotta_believe.jpg

A Twin Peaks sorozat már tavaly befejeződött, és túl voltam a mozifilmen is (vagy nem?), amikor az első sorozat zenei anyaga meglett. Ezt 1991 végén egyszer megpróbáltam rögzíteni, de nem lett a felvétel jó. Most valahogy nem jókor lett meg, de jobb minőségben ez az album.

A tavaszi idény utolsó dobása egy mocsokmód macerás Levi’s kazetta. Ezen három Salt’N’Peppa szám szerepelt, a Do you want me, Let’s talk about sex és a I like it. Marky Mark első sikere is rajta volt, a Good vibrations, itt is siker. Kicsit furcsa, hogy a techno mellett rap, hip-hop számok is kedveltek lett, csakúgy, mint a De La Soul – Ring ring ring. Itt volt még a Bingoboys és a  How to dance, és két régi diszkószám, a Plaza – O oh és a London Boys Love trainje.

Az East 17 is tavasszal debütált a House of love-val. Lehet, hogy megvolt a rövid változat is, passz, de a közel 10 perces Son Of A Bitch Mix biztosan.

A Snap idén három számmal szerepelt. A Rhythm is a dancer továbbra is sikeres volt, köszönhetően a nyáron beszerzett videoklipnek. A 12” Mix már nem lett olyan jó, a Rhythm Kid Remix sem szerepelt túl fényesen. Az Exterminate se volt egy nagy durranás, egyszer hallottam az eredeti Ex-Terminatort, hát nem. A Do you see the light a nyár elején lett meg, év végén le is töröltem (akkor fel sem tűnt a stílusváltás ennél a számnál).

A KLF és a Last train to Trancentral egy elég rossz állapotú felvétel ellenére is jól szerepelt. A Mumuland viszont nem érdekelt. Nem lett nagy siker az Eternal 3 AM (Guns Of Mu Mu Mix) sem.

Tavaly a Filmslágerek magyarul kapcsán sikeres volt a Robin Hood zenéje. Most nyáron meg is lett az eredeti Bryan Adams szám.

Az Ace Of Base még tavasszal lett ismert az All that she wants-szal, de sem ez, sem a következő Wheel of fortune nem lett sikeres igazán. Nem így a Happy nation, bár arra őszig várni kellett.

ace_of_base_happy_nation.jpg

Captain Hollywood a More and more hosszabb változatával debütált a tavaszon. De sem ez, sem a Hollywood Remix ősszel nem volt különösebben sikeres. Nyáron az Only with you Dance Mixe viszont igen. Év végére meglett a Video Mix és a Magic Remix.

captain_hollywood_project_only_with_you.jpg

Haddaway a What is love-val nyár elején lett elérhető, elég jól ment. Pár hónappal később meglett a hosszabb 12” Mix is. A Life is elvolt.

A The Beloved és a Sweet harmony a nyár folyamán forgott párszor.

A UB 40 megaslágere, a Can’t help falling in love-ja nem volt eredetileg betervezve, de végül a nyáron meglett.

A Culture Beat és a Mr Vain már tavasszal is sokat volt hallható, de a nyáron lett meg – és lett belőle idővel nagyon unalmas szám. A Special Radio Mix mellett a Mr Trance Mix-szel képviselte magát. Ősszel befutott a Got to get it album változata, az sokkal sikeresebb lett.

culture_beat_got_to_get_it.jpg

A Dance 2 Trance a Power of American Natives-szel szerepelt.

Volt több szám is, amire rásütötték, hogy „ruszkitechno”. Az egyik a DJ Dero és a Do the rave stomp volt.

A Vamos a la playa ismert volt a nyolcvanas évekből. Az idén a TNT Party Zone féle feldolgozás volt hallható egy rövid ideig. A Lost in Spain (El Payo Guitarra Mix) már jóval sikeresebb volt.

Az Inner Circle tavaly év végén próbálkozott a Sweat-tel, de nem igazán jött össze. A nyár elején a Bad boys és aztán a Rock with you jobban szerepelt.

Snow is tavasszal lett rögzítve egy ócska Polimer kazettára, az Informerrel, de nem lett nagy siker. Év végén a Girl I’ve been hurt már annál inkább.

Amire aztán nem gondoltam, hogy pont egy kanadai rock dal fog jól szerepelni. Pedig ez történt, a Spin Doctors és a Two princess esetében.

spin_doctors_two_princess.jpg

DJ Bobonak őszig tartott, mire meglett az első nagy sikere, a Somebody dance with me Extended változata.

A Shinehead és a Jamaican in New York az év nagy sikere volt, viszont 25 év után sem tudom, hogy készítette azt a feldolgozást, ami megvan.

Szintén hip-hop, ezúttal a Naughty By Nature és a Hip-hop hooray, ami az év egyik nagy sikere volt.

Mission Impossible – The new mission, a szokásos technosítás.

A Eurythmics egy igen régi száma a Here comes the rain. Amiért az idén felfigyeltem rá, hogy meglett a klippje. A melódia ismerős volt, de szerintem belezavart az akkor hiánycikk The sun always shines on TV című szám. Ja, és év elején megvolt vagy sem, már nem tudom Annie Lennoxtól a Why?.

A Kris Kross Jumpját annyira nem szerettem soha, de az idén rögzítettem.

A Boytronic egy másik számmal is jelen volt az idén, ez pedig a My baby lost her way.

Az Edelweiss több számát is hallottam az év során, de csak egy, a Raumschiff Edelweiss lett meg.

Az LCD és a Plasma sikeresebb volt, mint egy évvel korábban a Die schwarze zone.

A másik orosztechno, aki amúgy holland, a Dyewittness és az Observing the Earth.

Az év végén kissé meglepve konstatálható, hogy míg egy éve a Rapülők óriási siker volt, addig most a Rapeta mindössze egy meghallgatást kapott és ennyi.

A tavalyi győztes, a 2 Unlimited az idén sem volt tétlen. Az év elején meglett a The magic friend, bár nem volt akkora siker, mint elődje. Fura módon ősszel az Extended jól szerepelt. A No limit is megvolt már az év elején, és jó pár remixe is meglett. Az eredeti változat amúgy remek darab, de annyit játszották, hogy unalmas lett. Annak sem volt sok értelme, hogy külön készült Rap és Vocal változata is. Az Automatic Remix annyira nem jött be, de az Automatic Breakbeat és a Rio & Le Jean annál inkább.

2_unlimited_no_limit.jpg

Tavasszal végre meglett az első album, a Get ready. Erről a Contract, a Delight, a Desire és az Eternally yours volt igen sikeres. A Rougher than the average a leggyengébb darab. Nekem egy cd másolat lett meg, ami 15 számot tartalmazott.

2_unlimited_get_ready.jpg

Két megamix is meglett tőlük az idén, az egyik a Murphy’s, a másik az Automatic Megamix. Nyáron még a Workaholic is kapott egy újabb löketet a Rio & Le Jean Remixnek köszönhetően, amit a Techno House 10-ről vettek fel.

techno_house_10.jpg

Nyár elején jött az újabb szám, a Tribal dance, de az nem tetszett annyira, egyedül az Automatic Breakbeat Remix segített rajta.

Ősszel egy rossz kazettán meglett a No limits album is. Erről a Throw the groove down, az RUOK, a The power age, a Where are you now?, a Mysterious és főleg a Shelter for a rainy day lett sikeres. De jól futott a Faces és a Maximum overdrive is.

2_unimited_no_limits.jpg

A tavalyi másik befutó, a U96 a Das boot albuma is meglett, csak eléggé szétszórtan. A Das boot egy remixe tűnt fel a nyáron, de U96 Galaxy néven a Techno House 8-on. A Der kommandant remixe is jól szerepelt, az Ambient Underworld is.

u96_das_boot.jpg

Az év végére meglett a második album, a Replugged is. Erről a Eve of the war, a You make me wonder, Je suis selected lett kedvelt, valamint két ambienszerű darab, a Theme from Replugged és a The one russian.

u96_replugged.jpg

A Night in motion nem tetszett, míg nem tudtam, ki az előadő. Mikor kiderült, hát, aztán jött album változat, annyira akkor sem ment. Év legvégére befutott a 12” Mix, na az már ütős volt.

u96_night_in_motion.jpg

De ezt megelőzte egy másik szám, azon szerepelt a The pop crisis, kevés sikerrel. Az alapfelállás volt túl nyerő, ugyanis a Love sees no colour Radio Mix és a Version 1 sem volt túl sikeres. De mindezt elsöpörte a Version 2! Amivel megnyerte az 1993-as évet. Hogy mi volt a siker titka? A Living on video melódiájának a felhasználása, amiről már mondtam, hogy az egyik oka volt, amiért az elektronikus zene felé is fordultam.

u96_love_sees_no_colour.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jasonmuzikalis.blog.hu/api/trackback/id/tr1014539126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Generic Jingle 2019.01.05. 23:04:37

Többé-kevésbé azonos időben és zenei vonalon mozogtunk, ha jól látom. :-)
süti beállítások módosítása